Friday, October 3, 2014

En kolay pizza~

@ 9:48 AM
SIK SIK yaptigim ama bir turlu paylasamadigim bir pizza tarifim var.
Yazin sicak bir sabahti ve piserken yanina limonata da yapmistim. 
Simdi o gunler hayal gibi...
Disarisi buz gibi soguk, ruzgali ve yagmurlu.
Bu sene yaz cok gec geldi ve malesef cabuk bitti
hamur icin
1 yumurta 
1 tatli kasigi yogurt (susuz tarafindan)
1 tatli kasigi maya
yarim cay bardagi ilik sut (mayayi eritmek icin)
yarim cay kasigi seker (mayayi aktif hale getirmek icin)
1 cimdik tuz
1 cay bardagi un 

uzeri icin
salca
yarim cay bardagi su
eriyen bir peynir (ben genellikle mozarella kullaniyorum ama kasar varsa o da olur)

yapilisi
Maya ve un disindaki malzemeleri bir kap icinde karistiriyoruz
Sonra bir kenarda maya, ilik sut ve sekeri karistiriyoruz. 
Kabarinca diger karisima ekliyoruz.
En son unu ekliyor ve karistiriyorum. 
Kek kivaminda bir hamur elde etmis olmaliyiz. Eger daha akiskansa 1-2 kasik daha un eklenebilir. Sonucta bu mayali bir hamur oldugu icin hava durumu yada rakim gibi sartlar nedeniyle kivam farki olabilir.
Mikseri cikarmak ve bulasigiyla ugrasmaya usendigim icin ben genellikle bu islemleri catalla yapiyorum. Gayette guzel oluyor.

En son tepsiye aktarip, incecik olacak sekilde yayiyoruz. 
Benim tepsimin kenarlari olmadigi halde mayali oldugu icin akmiyor.
Hamur tepside mayalanirken salcamizi ilik suyla karistiriyoruz. Akiskan bir hal aliyor. 
Evde salca yoksa ketcapta koydugum oluyor. Tabi o zaman daha az su koyuyorum.
Uzerine eriyen peyniri, ve zeytin, sosis, artik evde o an ne varsa uze dolduruyorum.
175 derecede 10 dakika kadar pisiriyorum.
1-2 kere tavada da yaptim. O zamanda kisik ateste kapagini kapatarak koymustum.
Tavada da guzel olmustu. 

Tum bu islemler 20 dakika falan suruyor. Emin olun anlatmak yapmaktan daha uzun surmustur. 

Bazen geceden hamuru pisirip tepside biraktigim. Sabah kalkinca salcasi ve tum diger malzemesini koyup tekrar firinladigimda oluyor. O zaman 5 dakikada hersey hazir oluyor.  

En son yaptigimda evde peynirin cok az kaldigini son asamada farkettigim icin $oyle bir pizzam oldu: 
Bu haliyle bile sevildi. Ki biliyorsunuz bizim evde Italyan var. O bile sevdi.

2 comments:

j.d. said...

Ben bunu arada mayasız da yapıyorum, tart hamuru gibi incecik oluyor öyle de hoşuma gidiyor hem mayalıdan daha çabuk oluyor :D Oh bak canım çekti şimdi, zaten az önce Dominos'un önünden geçerken bi kaçamak mı yapsam demiştim, üstüne bu yazı hiç iyi gelmedi :D

Unknown said...

Orjinal pizza hamuru da mayasiz diye biliyorum. Ben maya tadini sevdigim icin koyuyorum acikcasi.

Dominosu bosver ama evde yaptigin hele hele az yagli peynirle yaparsan kacamaktan sayilmaz bence :)

Follow me~

 

KaLinka Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review