Friday, May 30, 2014

Monkey Bread / Maymun Ekmegi

@ 2:51 PM
Paskalya tatilinde kayinvalideme gittigimizde yaptigi kek instagram'da cok ilgi gorunce, tarifini almis ve hemen yazmistim. Bloga eklemem bu zamani buldu. 
Olsun gec olsun guc olmasin.
Kayinvalidemin en az 30 yildir surekli yaptigi, defalarca denenmis bir tarif. Iyi sonuc verecegi kanaatindeyim. Ben bunun farkli ve daha saglikli bir versyonunu yapiyorum. Onu da eklerim bir ara (kim bilir ne zaman :))

Monkey bread / Maymun ekmegi nasil yapilir?

Hamur malzemeleri
  • 1 su bardagı sut
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 2,5 tatlı kasigi maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı un (daha fazlada yada biraz daha az da olabilir. Kulak memesi kivaminda hamur yapacak kadar)
  • 3 corba kasigi seker
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kasigi tereyagi

Dis kaplamasi
  • 4 yemek kasigı tereyagi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 kasik tarcın 
  • 1 su bardagi ceviz 

Sosu
  • yarim su bardagi seker
  • 1 yemek kasigi tereyagi

Yapilisi

  • Mayayı ılık su ve bir tutam şeker ile kabartiyoruz. 
  • Unun ortasını acıp kabarmıs mayayı,ılık sutu, tuzu, sekeri ve yumurtayi katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. 
  • Uzerini strecle sarıp, sıcak bir ortamda 30-40 dakika mayalandıralım.
  • Hamurdan findik kadar toplar yapalım.
  • Kek kalibimizin tabanina  kasik seker ve iri cekilmis cevizlerimizi koyalim. 
  • Erimis tereyagına önce batırıp sonrada seker tarcın karısımına bulayıp, yaglanmıs kek kalıbına koyalım. 
  • Bu şekilde de 45-50 dakika mayalandırıp iki katına çıkmasını bekleyelim.
  • Fırına atacağımız zaman 1 kaşık tereyağını eritip, içine esmer şekeri de karıştırıp üzerine dökelim.
  • 200 derecede 30-35 dakika pisiriyoruz.

 iste bu kadar. umarim anlasilir anlatmisimdir. Net olmayan bir kisim varsa sorabilirsiniz. 

0 comments:

Follow me~

 

KaLinka Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review