Havalardan midir nedir dun gece uykum kacti. Kalktim dolandim dolandim, bir $eyler izlesem dedim, istedigim gibi bir $ey bulamadim. Sonunda uzun zamandir sevgiliye i$ yerinde ati$tirabilecegi bir $eyler hazirlamiyordum. Dedim, gun bugundur. :)
Aklimda bir suredir dolanan, yapsam nasil olur diye du$undugum tariflerden birini boylelikle hayata gecirmi$ oldum.
Sonuc mukemmel oldu. Cidden mubalaga etmiyorum, enfes bir kek oldu.
Tadi olsun goruntusu olsun her $eyiyle super oldu.
1 gun dolmadan geriye kirintilari bile kalmadi.
Neyse kendimi ovmeyi birakip tarife geciyorum.
Malzemelerimiz
2-3 tane elma
1 kahve fincani yag (ben zeytin yagi kullandim)
1 corba kasigi kadar limon suyu
ka$ik ucuyla tarcin (azicik olsun yeter)
1 kahve fincani sut
1 corba kasigi kuru maya
1 kahve fincani yogurt
4 kahve fincani seker
3 yumurta
3-4 kahve fincani un
Karamelize Elma Nasil Yapilir?
2 elmayi soyuyor ve dilimliyoruz.
1/2 kf yagin yarisini elmalarimizi ve 1 kf sekeri tavada orta ateste karamelize ediyoruz. Biraz karamelize olduktan sonra ertesi gune kalirsa sekerlenmemesi icin limon suyunu ekliyoruz ve tamamen karamelize oluncaya kadar pisirmeye devam ediyoruz. En son tarcini ekleyip hafifce karistiriyoruz. Elmalar zaten yumusadigi icin ilk bastaki nazikligi kalmayip, parcalanmadigi icin tahta kasikla karistirilabilir. (bu islem toplam 15-20 dakika surdu)
Karamelize olan elmalarimizi kek kabimizin tabanina yerle$tiriyoruz ve sogumaya birakiyoruz.
Bu asamadan sonra elmalarin uzerine hangi keki yapsaniz olur aslinda ama ben kendi mayali kekimin tarifini tercih ediyorum. Cunku kabartma tozu migdemi agritiyor.
Mayali Kek Nasil Yapilir?
1 kahve fincani ilik sutte mayamizi eritiyor ve kabarmasini bekliyoruz.
Beklerken 1 elmayi soyup, rendeliyoruz. (benim elmam kucuktu. rendeledigimde ancak 1 cay fincani kadar elma rendem olmu$tu. Fazla olursa kekin kabarmasina engel olabilecegini dusunuyorum.)
Maya kabardiktan sonra yogurt, 1/2 kahve fincani yag, yumurtalar ve sekeri ekleyip cirpiyoruz. (Bu asamada soyle bir tadina bakmak iyi olabilir. $ekeri azsa bir miktar daha ekleyebilirsiniz.
$eker eridikten sonra unu ekliyoruz. Bu tarif bazen 3 bazen 4 bardak un aliyor. Ne zaman kek kivamini alirsa o zaman olmu$ demektir. Ozellikle mayali hamurun havanin sicakligina gore kivami degistigi icin maalesef kesin bir sey soyleyemiyorum.
En son rendelenmis elmalari, hatta istersek biraz tarcinda ekleyip karistiriyor ve kabimizin uzerini strec filmle kapatiyoruz.
Bu esnada firini 175 C yada 350 F dereceye ayarlayip isinmasini bekliyoruz. Benim firinim o sicakliga 10-15 dakikada cikiyor. Genellikle bu zaman zarfinda kek hamurum kabarmis oluyor. Yeterince kabarmamissa 10 dakika daha bekliyorum. O arada zaten kesin kabariyor.
Tabanina karamelize elmalari yerle$tirdigim kek kabima kek hamurumu dokuyor ve atiyorum firina.
Uzeri kizardiginda, ki bu benim firinimda yakla$ik 20 dakika sonra oluyor, kurdanla konrol ediyorum. Temiz cikarsa tamamdir. Degilse 5-10 dakika daha pisiriyorum.
Firindan cikarip uzerine temiz bir bez ortup yarim saat kadar demlendiriyorum. Sonra ters cevirip "Hele $unun duru$unaaa" diyorum :)
Ayy Yarabb'im goruntusu bile guzel. :)
Son dilimi az once bitirdim. Daha olsa daha da yerdim. Keske olsaydi :)
Bu arada benim aklima kucuk eklemeler geldi
1. Silikon kap kullandigim icin kalibi yaglamasamda oluyor ama genellikle yagliyorum. Kaptan daha kolay cikiyor.
2. Tarifte kahve fincani derken Turk kahvesi fincanindan bahsediyorum.
3. Sanirim blogda hic bahsetmedim ama ben diabet hastasiyim. Dolayisiyla ben bu keki genellikle splendayla yapiyorum. ama karamelize elma kisminda bu durum olmuyor. Cunku splenda karamelize olmuyor. Bu durumda elmalari takita'nin tatlandiricisiyla yada normal sekerle karamelize etmeniz lazim. Ben genellikle 1 corba ka$igi esmer $ekerle karamelize edip, uzerine 1 kasik splenda ekleyerek daha da tatlanmasini sagliyorum. Bu sekilde sekerim cikmiyor.
4. Bazen cok faydali oldugunu duydugum yulaf kepegi ekliyorum. Bence bu keke cok yaki$iyor. Onu da soyle yapiyorum: diyelimki 3 kahve fincani un yerine 2 kahve fincani un + 1 kahve fincani yulaf kepegi koyuyorum. Yalniz yulaf kepegini en son ekliyorum, aksi halde yulaf kepegi sisip kekin kabarmasini onler gibi geliyor.
Uzun uzun anlatmama aldanip zor bir tarif oldugunu dusunmenizi istemem, cunku gercekten cok basit. Omrunde hic kek yapmamis birine anlatir gibi detayli anlatmaya cali$tim. Umarim bu detaylar kafa karisikligina sebep olmaz. Akliniza takilan bir $ey varsa sorabilirsiniz.